sobota, 27 lipca 2013

Opowiem Wam historię Georga Malkmusa..

A właściwie jej część..

George Malkmus 
Jego osobiste doświadczenie..
36 lat temu, będąc w wieku 42 lat wszedł na dietę opartą w 100% na surowych roślinach wraz z obfitością świeżo wyciskanych soków warzywnych, w próbie uwolnienia się od raka jelita.

"Prawie natychmiast po zastosowaniu tej diety zacząłem odzyskiwać zdrowie, ale w tym procesie straciłem zbyt dużo wagi, stałem się ekstremalnie chudy, spadając z 70 do 52 kg. w kilka miesięcy."

Malkmus kontynuuje dalej:
Dieta oparta całkowicie na surowych roślinach spowodowała gwałtowną detoksykację, zmuszając mnie do przerwy na sen z powodu słabości. Dodałem więc trochę gotowanego jedzenia z powrotem do diety i w mniej niż roku czasu, bez jakiejkolwiek medycznej interwencji mój rak ZNIKNĄŁ.

Nie długo po tym jak rak zniknął przyjąłem prace jako wykładowca i główny ogrodnik uprawy organicznej w pięknym Shangri-La Fasting Resort w  Bonita Springs na Florydzie, był to Kurort Naturalnej Higieny (oryg.Natural Higiene Fasting Resort)


Kurort zarządzany był przez Państwa Cheatham, którzy uczyli diety opartej w 100% na surowych roślinach z dużą ilością surowych owoców ale bez soków warzywnych.
Pozostałem tam jako personel przez następne 2 lata tworząc ich ogrody, zapewniając produkty organiczne dla ich kuchni i wykładając kilka razy w tygodniu dla ich gości. Będąc tam zafascynowałem się piśmiennictw Herbert Shelton i T. C. Frye i przeczytałem wszystko co oni i inni naturalni higieniści napisali. Podczas tego czasu słuchałem również wykładów „lekarzy higieny” (tł.) którzy często nauczali o niebezpieczeństwie żywności zwierzęcej i korzyściach płynących z postu na wodzie destylowanej, i diecie opartej na roślinach.
Ale mój czas w Shangri-La był również czasem, kiedy byłem w stanie zaobserwować, jak ludzie z różnymi fizycznymi problemami reagowali na dietę opartą w 100% na surowych roślinach i przedłużane głodówki na wodzie destylowanej. To był dla mnie czas ogromnej nauki.
Jestem osobą nastawioną na rezultaty, i nie jestem zainteresowany teorią albo tym co powinno być najlepszym sposobem. Chcę wiedzieć co na prawdę działa. 

WIDZIAŁEM INNYCH DOŚWIADCZAJĄCYCH TEGO SAMEGO CO JA
W Shangri-La widziałem w większości tych, którzy zmienili dietę na dietę w 100% opartą na surowych roślinach i niektórych na głodówce z destylowanej wody. Tracili oni wagę zbyt szybko i często zmuszani byli położyć się ze względu na słabość jako rezultat byt szybkiej detoksykacji – tak jak ja to wcześniej doświadczyłem.
Widziałem również ludzi idących na ekskluzywne posty wodne od 3 do 40 dni. Widziałem również jak ludzie umierali praktykując te 40-to dniowe posty. Ci ludzie doświadczali ekstremalnie gwałtownej detoksykacji, która spowodowała poważne pytania nad tym czy post wodny był najlepsza drogą.


CZEGO SIĘ ZATEM DOWIEDZIAŁEM NA TEMAT DIETY HIGIENY NATURALNEJ 
(oryg. NATURAL HYGIENE DIET)?

1. Niebezpieczeństwo przy zbyt dużej ilości owoców.
Widziałem ludzi idących na posty wodne, potem przechodzili na post surowymi owocami i często jeszcze potem kontynuowali na konsumpcji dużych ilości świeżych owoców razem z dużą ilością nasion i orzechów każdego dnia. 
Wszystkie te owoce okazały się katastrofalne dla wielu. Duże przyjęcie cukru, pomimo że był naturalnie występującym cukrem z owoców spowodowało u wielu objawy hipoglikemii.
Wiele z tych osób pozostało zbyt chudymi, niezdolnymi do przybrania na wadze, i często poważnie brakowało im energii. W wysiłkach, by przybrać więcej tłuszczu i białka i przybrać na wadze, często spożywali zbyt wiele tłuszczu ciężkostrawne proteiny z nasion i orzechów, które utrudniały powrót do zdowia.
Od tego czasu nauczyłem się, że owoce oczyszczają, a składniki odżywcze w warzywach karmią i odbudowują ciało. Nauczyłem się również, że wysokie spożycie surowych owoców może być zagrożeniem zdrowia osoby.

Dziś Georg Malkmus w swojej diecie poleca ograniczone użycie owoców nie więcej jak 15% z naszego dziennego kalorycznego spożycia, a w niektórych przypadkach wyklucza użycie owoców zupełnie.

2. Niebezpieczeństwo przyjmowania zbyt małej ilości kalorii.
Niektórym ciężko zjadać potrzebne ilości surowych warzyw w celu otrzymania wystarczającej ilości kalorii. Jeśli nie będziemy konsumowali wystarczających ilości kalorii możemy cierpieć na brak białek. Nie wystarczająca ilość białka może spowodować nowe symptomy i problemy. 
Nauczyłem się , że przez robienie soków z części warzyw, szczególnie marchewki, razem z  blenderowanymi zielonymi koktajlami przez dodanie małego procentu gotowanego jedzenia do diety, łatwym stało się zaspokojenie kalorycznych i proteinowych potrzeb. Soki, zblenderowane zielone koktajle i gotowane warzywa eliminują potrzebę konsumpcji obfitej ilości całego surowego jedzenia.

3. Niebezpieczeństwo nie dotyczy Skoków Warzywnych.
Soki warzywne nie były promowane w żadnej z książek higieny naturalnej, które przeczytałem, nie były promowane również przez lekarzy wykładowców na ich wykładach, w których uczestniczyłem przez dwa lata pobytu w Shangri-La. Niestety, były nawet często odradzane.
Przez obserwację i osobiste doświadczenie nauczyłem się, że żadna dieta niezawierająca na liście soków z surowych warzyw nie może wspiąć się na szczyt drabiny w naszych poszukiwaniach na najlepiej odżywiającą nasze fizyczne ciała dietę.

4. Oszukiwanie może utrudnić zdrowienie.
Widziałem również dużą ilość ludzi, którzy utrzymywali, że jedzą w 100% pokarmy surowe, oszukiwali przez jedzenie gotowanych posiłków. Większość ludzi jest dosłownie uzależniona od gotowanego jedzenia przez całe życie konsumowania w ten sposób. Próba pozostania w 100% na surowych produktach roślinnych była dla nich emocjonalnie trudna i powodowała wiele oszukiwania. Oszukiwanie często promowało krytycyzm, który jeszcze podwyższał poziom negatywnych emocji, powodując stres i utrudnienie leczenia. 

KONKLUZJA MALKMUSA
Kiedy w teorii Dieta Naturalnej Higieny jest sensowna, odnalazłem kilka słabości w jej praktykowaniu. Kiedy „Hallelujah Acres” rozpoczęło promowanie diety zawierającej 15% gotowanego jedzenia, byliśmy ostro krytykowani. Jednakże, większość żywieniowców, którzy krytykowali nas wtedy, dzisiaj zalecają by część diety opierała się na gotowanych pokarmach pochodzenia roślinnego.
Z mojej wiedzy wynika, że „Hallelujah Acres” była pierwszą, która przełamała szeregi, ze 100% surowej diety na rzecz zachęcania do małych ilości gotowanego jedzenia dodawanego do diety, w celu uzyskania najlepszych rezultatów leczniczych oraz aby zachować zdrowie w długim czasie.  
Nigdy nie zapomnę moich doświadczeń w Sangri-La. To był tropikalny raj, gdzie byłem w stanie spotkać wielu cudownych gości, spotkać świetnych lekarzy naturalnej higieny (oryg. natural hygiene doctors) i rozkoszować się warzywami, tropikalnymi owocami i dużą ilością kiełków prosto-z-ogrodu.


WEJŚCIE W DIETĘ HIPOKRATESA
Później, zawędrowałem do „Instytutu Zdrowia Hipokrates” w Bostonie, Massachusetts gdzie spędziłem czas z Dr. Ann Wigmore. Tam nie tylko uczyli i praktykowali 100% diety opartej na surowych roślinnych produktach, ze świeżo hodowaną trawą zbożową, kiełkami i fermentowanymi pokarmami, ale nie mieli nawet pieca w swojej kuchni.
Dieta Hipokratesa nie zachęca do używania dużej ilości owoców co jest ogromnym pozytywem.  Dieta Hipokratesa również promuje użycie skoncentrowanych składników odżywczych i chlorofilu ze świeżo wyciskanej hodowlanej trawy zbożowej, kiełki, i włączenie do diety fermentowanych pokarmów, które dostarczają ciału przyjaznych bakterii.
Wielu doświadczyło niesamowitej poprawy zdrowia na tej diecie, ale mam kilka rzeczy, które powodują, że nie umieszczę tej diety na najwyższym poziomie drabiny najlepszych diet.


PROBLEMY Z DIETA HIPOKRATESA
1. To bardzo trudna dieta by za nią podążać, chyba, że jesteś w domu każdego dnia by zajmować się hodowaniem pokarmów używanych w diecie, oraz nie zawiera jakichkolwiek pokarmów gotowanych, o których rozmawialiśmy wcześniej pod Dietą Naturalnej Higieny.

2. Na diecie Hipokratesa widziałem ludzi chudnących za bardzo, tak samo  jak byłem tego świadkiem w Sangri-La Resort, i jak sam doświadczyłem w moim pierwszym roku mojej 100% opartej na surowych produktach roślinnych diecie.

3. Również, jak osobiście doświadczyłem i widziałem innych doświadczających w Sangri-La, niemożliwość  konsumpcji wystarczającej ilości kalorii, czasem prowadzącej do niskiego poziomu energii i potencjalnie niewystarczającej ilości białek.

4. Mimo że B12 nie jest sprawą w Diecie Hipokratesa dzięki korzystnym bakteriom w fermentowanych produktach, niektórzy na diecie Hipokratesa, Diecie Naturalnej Higieny, i prawie każdej innej diecie, która nie zaleca suplementacji B12, mają zaniżoną B12.

PODSUMOWANIE MALKMUSA
Podsumowując dwie najbardziej wybitne diety z diet 100% opartych na surowych produktach roślinnych, Dieta Hipokratesa wznosi się na szczyt, jako będąca najlepszą dietą jaką oceniliśmy dotychczas i stoi na najwyższym szczeblu drabiny diet  ale nie dotarliśmy jeszcze do najwyższego szczebla. 


George Malkmus to założyciel www.hacres.com

To be continued... 


Źródło:
http://healthtip.hacres.com/index.php/2012/07/10/danger-in-consuming-too-much-raw-food/ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz